Drept CivilAvocat asociatii de proprietari. Avocat specializat asociatie de proprietari. Avocat recuperare cote de intretinere bloc.

Avocat asociatii de proprietari. Avocat specializat asociatie de proprietari. Avocat recuperare cote de intretinere bloc.

Potrivit legii, toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

În realitate, nu puține sunt situatiile când proprietarii de apartamente, din diferite motive refuză să achite datoriile individuale și comune ce le revin în calitate de colocatari ai condominiului . În astfel de cazuri singura posibilitate legală pe care asociația de proprietari o are la dispoziție pentru a recupera sumele de bani de la rău-platnici este să îi cheme pe aceștia în judecată.

SUMELE CARE POT FI RECUPERATE ÎN INSTANȚĂ

                Potrivit legii, asociația de proprietari îl poate acționa pe un proprietar restanțier în instanță pentru sumele restante, doar dacă aceste datorii sunt mai vechi de 90 de zile de la scadență.

Astfel, data de la care se calculează termenul de 90 de zile nu este aceeași cu data afișării listei de întreținere, ci este o dată ulterioară, care poate fi cel mai târziu la 20 de zile de la afișarea obligațiilor datorate.

Pe lângă cotele efective care îi revin datornicului, asociația de proprietari are posibilitatea de a-i solicita acestuia și penalități de întârziere ce se pot aplica datoriei principale. Este important de știut că penalitățile de întârziere nu se pot aplica decât dacă întârzierile sunt mai mari de 30 de zile de la data scadentă. Astfel se pot percepe penalități de întârziere după un termn de aproximativ 50 de zile de la data afișării listei de întreținere.

PROCEDURA ÎN FAȚA INSTANȚEI DE JUDECATĂ

Competentă să se pronunțe asupra cererii de chemare în judecată este judecătoria în circumscripția căreia își are domiciliul pârâtul, adică datornicul.

Pentru a facilita recuperarea unor astfel de sume, legea prevede că acest timp de actiuni este scutit de plata taxei judiciare de timbru.

De asemenea, chiar și eventualele cheltuieli efectuate cu un avocat vor putea fi recuperate de la datornic prin obligarea acestuia de către instanță la plata cheltuielilor de judecată.

În concluzie, dacă vă confruntați cu proprietari care refuză să își achite obligațiile ce le revin pentru cotele de întreținere, nu ezitați să îi acționați în instanță, deoarce șansele de câștigare a unui astfel de proces sunt foarte mari.

 

12 comments

  • Dragos

    14/04/2019 at 20:43

    In situatia in care proprietarii sunt taxati pe nedrept de catre asociatii cum se procedeaza?

    De exemplu, o asociatie taxeaza curentul electric fara contract cu furnizorul, nu exista retea electrica in zona.

    Reply

    • Bogdan Palade

      15/04/2019 at 09:30

      Buna ziua. Trebuie sa contestati in scris sumele, drept necuvenite, iar in instanta ei trebuie sa depuna probe ca sunt racordati si ca exista contor electric.

      Reply

  • Paruschi Anca

    07/05/2019 at 14:52

    Buna ziua,
    Am o problema nedeslusita legata de asociatia de locatari si as avea nevoie de o consultanta.
    Constat ca sunteti din Bucuresti, iar eu din Constanta. Poate puteti recomanda un coleg de aici, sau poate aveti o formula pentru rezolvarea problemelor la distanta?
    Multumesc

    Reply

    • Bogdan Palade

      07/05/2019 at 18:00

      Buna ziua. Conform discutiei telefonice avute, astept pe mail descrierea situatiei de fapt cu inscrisurile atasate si va raspund. Va multumesc ca m-ati contactat.

      Reply

  • Cosma

    13/05/2019 at 12:24

    Buna ziua,
    in cazul in care administratorul refuza sa calculeze cota parte indiviza comuna conform extras carte funciara ce se poate face.Mentionez ca se aplica o cota mai mare.
    Multumesc anticipat

    Reply

    • Bogdan Palade

      14/05/2019 at 09:56

      Buna ziua. Daca refuza nejustificat, doar instanta poate remedia situatia. Asadar, trebuie sa actionati in judecata Asociatia de Proprietari intrucat administratorul in numele Asociatiei refuza.

      Reply

  • Magdalena-Maria Grosu

    03/06/2019 at 23:56

    Pentru ca apartamentul in care locuiesc are restante acumulate pe o perioada mai lunga, dar nu sunt eu proprietarul, ci parintii mei decedati, iar dezbaterea mostenirii nu s-a efectuat, fiind costisitoare in acest caz concret, Asociatia m-a actionat in instanta pentru recuperarea debitelor. Un prim capat de cerere este dezbaterea mostenirii penttu a fi executata in calitate de proprietar legal recunoscut. In acest scop, Asociatia a platit o taxa de timbru de 3.000 lei(conform valorii apartamentiului), taxa pe care imediat, in aprilie 2018 mi-a afisat-o ca suma de pata, taxa specifica, pe lista de intretinere, calculandu-mi din aprilie 2018 pana in prezent inclusiv penalitati la aceasta suma. Intre timp am reusit sa platesc principalul si o parte din penalitati, ramanand in discutie doar inca o parte de penalitati. Nu mise pare corect sa fie inclusa pe lista de plata, ci ar fi trebuit evidentiata extracontabil, doar la final, in functie de rezultatul definitiv din instanta sa se decida aspra ei. La fel au procedat si cu onorariul avocatului in luna noiembrie 2017 cand l-au platit, l-au inclus in lista de plata, in totalul meu si au calculat penalitati. Aceste sume au fost platite din resursele Asociatiei (fond rulment, venituri, probabil) deci doar la final trebuia recuperate.

    Iar daca dezbaterea mostenirii nu mai este cazul a fi facuta prin cererea Asociatiei ce se poate face cu respectiva suma? Poate Asociatia sa ceara instantei returnarea ei, caci in timpul procesului s-a stins debitul. Prin plata debitului principal ei mi-au incasat de fapt si taxa de timbru pentru dezbaterea mostenirii lucru cu care nu sunt de acord.

    MULTUMESC!

    Reply

    • Bogdan Palade

      04/06/2019 at 13:35

      Buna ziua. Taxa judiciara de timbru trebuia sa v-o impute la plata doar daca instanta prin hotarare judecatoreasca definitiva stabilea aceste cheltuieli. E un abuz perceperea taxei judiciare de timbru in timpul procesului pe listele de plata.

      Reply

  • Mihai Berekmeri

    06/06/2019 at 09:21

    Buna ziua
    Am si eu o intrebare :
    In blocul in care locuim sa hotarat in adunarea generala a proprietarilor o reparatie la fatada blocului care este alcatuita din sticla si lemn la metru liniar nu la cota CPI ( cota parte indiviza ) cum spune legea 168/2018 .
    Este posibil atacarea in instanta a acesteti hotarari ?Adica cei cu balcoane mai mari vor plati mai mult decat cei cu balcoane mici .
    Multumesc

    Reply

    • Bogdan Palade

      06/06/2019 at 16:13

      Buna ziu. Da, puteti ataca in instanta.

      Reply

  • Petrica Topala

    10/03/2020 at 10:58

    Buna ziua,

    Locuiesc singur intr-un ap de 4 camere din Bucuresti, singur.
    Luna de luna am transmis firmei care administreaza blocul in care locuiesc, dar ultima luna am omis sa trimit.desi aveau istoric clar in care consumul e clar de 4-5mc apa total pe luna, firma de adm mi-a calculat consum de apa de 23mc, in ultima luna.
    Vreau sa stiu cui ma pot adresa si cat ma costa asistarea din partea Dvs daca nu ma inteleg cu firma de administrare a blocului.

    Reply

    • Bogdan Palade

      10/03/2020 at 15:56

      Buna ziua. Ar trebui sa le faceti in scris contestatie la consumul de apa si la suma perceputa. Daca nu inteleg atunci ar trebui sa-i dati in judecata. Daca nu le platiti va vor da ei in judecata si atunci puteti face aparari, insa, ei vor cere penalitati de intarziere.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp