Drept CivilAvocat specializat in divort/custodie minor/pensie alimentara/program vizita minor Bucuresti, Sector 1, 2, 3, 4, 5 si 6, Buftea si Cornetu.

Avocat specializat in divort/custodie minor/pensie alimentara/program vizita minor Bucuresti, Sector 1, 2, 3, 4, 5 si 6, Buftea si Cornetu.

In cazul in care ati luat decizia sa divortati, autoritatea parinteasca (custodia) revine in comun ambilor parinti, locuinta copilului fiind stabilita prin acordul ambilor parinti – la unul dintre acestia.

Daca o asemenea intelegere nu exista, in functie de interesul superior al copilului, judecatorul va stabili locuinta copilului minor la unul dintre ei, daca, pana la divort, copilul a locuit cu ambii parinti, ori la parintele cu care locuieste in mod statornic.

  1. Cand se poate obtine autoritatea exclusiva a unui singur parinte?

  • Daca exista motive intemeiate si avand in vedere interesul superior al copilului, instanta care se pronunta asupra divortului poate hotara ca autoritatea parinteasca (custodia) sa fie exercitata numai de unul dintre parinti. Astfel, pot fi considerate ‘’motive intemeiate’’:
  1. Alcoolismul
  2. Boala psihica
  3. Dependent de droguri a celuilalt parinte
  4. Violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte
  5. Condamnarile pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil

 

  1. Cine plateste pensia alimentara si in ce cuantum?
  • Potrivit dispozitiilor art. 533 Cod civil parintele care nu a obtinut in instanta copilul spre crestere si educare este obligat sa plateasca fostului sot pensia de intretinere in cuantum de ¼ din veniturile lunare nete realizate pentru 1 copil si 1/3 pentru 2 copii

 

  1. Se poate obtine in procesul de divort si un program de vizita?
  • Da, printr-o cerere reconventionala se poate solicita instantei de judecata instituirea legaturilor personale cu minorul cu scopul consolidarii raporturilor afective. In practica, s-a stabilit intr-o cauza exercitarea comuna a autoritatii parintesti, locuinta copilului la tata si un program de relatii personale ale copilului cu mama, avand in vedere raportul de evaluare psihologica si interesul superior al copilului, in urmatoarea modalitate:
  • In al doilea si al patrulea sfarsit de saptamana din luna, de sambata orele 10:00 pana duminica orele 19:00
  • Prima saptamana din vacanta de iarna
  • Prima luna din vacanta de vara
  • A doua si a treia zi de Craciun precum si a doua si a treia zi de Paste minorul sa se afle la domiciliul mamei

Consecintele pe termen lung ale divortului: cand copiii ajung adulti:

  • Studiile au conchis ca adultii ai caror parinti au divortat in copilaria lor continua sa fie afectati de acest eveniment. C
  • Comparativ cu adultii proveniti din familii intact, adultii care provin din familii divortate au un statut socio-economic inferior, se casatoresc mai devreme, sunt mai nemultumiti de casatoriile lor actuale, sunt mai predispusi sa divorteze, iar fetele au un risc crescut de sarcina la adolescent si nasteri din relatii nelegalizate

SUNATI ACUM!

 





    Sunt de acord ca datele transmise prin intermediul acestui formular de contact să fie folosite conform politicii de confidențialitate avocatbogdanpalade.ro

    18 comments

    • Sergiu

      12/08/2019 at 19:22

      Buna seara,
      As dorii niste detalii,
      Am un frate mai mic care in momentul actual locuieste cu tata-l lui maternal.
      Fratele meu ar dorii sa vina cu mine si cu mama mea in strainatate , dorim niste informatii sa stim cum ar trebuii sa procedam si ce acte sunt necesare.

      Multumesc Frumos, o seara placuta.

      Reply

      • Bogdan Palade

        20/08/2019 at 13:59

        Buna ziua. Va rog sa ma sunati. Sunt mai multe aspecte de discutat.

        Reply

        • Maria

          22/10/2019 at 18:27

          Bună ziua, dacă pârâtul lucrează pe tir și este angajat în tara cu minimul pe economie și primește și diurnă, trebuie sa plătească pensie doar din salariul minim sau și din diurna

          Reply

          • Bogdan Palade

            23/10/2019 at 08:38

            Buna ziua. Diurna nu este inclusa in pensia de intretinere.

            Reply

    • Tabacaru Emanuel

      19/08/2019 at 09:01

      Buna ziua,am un copil care primeste pensie de la mama lui,intre timp copilul s-a angajat,mai are dreptul la pensie? precizez ca a primit si dupa implinirea varstei de 18 ani ptr continuarea studiilor.Multumesc anticipat.

      Reply

      • Bogdan Palade

        20/08/2019 at 13:49

        Sa inteleg ca a primit pensie de intretinere si dupa implinirea varstei de 18 ani, insa, el a continuat studiile in realitate?

        Reply

    • Ramona

      10/09/2019 at 22:53

      Buna ziua,

      Locuiesc in Romania. Sunt casatorita de 11 ani impliniti, dar de 4 ani sotul meu locuieste in Germania.

      As dori sa divortez din acest motiv: separare in fapt de mai mult de 2 ani.

      Sotul meu nu este de-acord sa divortam… Ce trebuie sa fac? Care este procedura ca sa divortez in absenta si fara acordul lui?

      Precizez ca nu avem copiii si nici nu este cazul de partaj.

      Va multumesc frumos!!!

      Ramona
      0770130363

      Reply

      • Bogdan Palade

        11/09/2019 at 12:10

        Buna ziua. La instanta ar trebui trebui sa depuneti dosarul. Pentru detalii va rog sa ma sunati.

        Reply

    • Stanescu

      14/09/2019 at 06:49

      Buna ziua! Pentru monitorizarea unei vizite dintre un parinte si minor, ce institutie are atributii

      Reply

      • Bogdan Palade

        16/09/2019 at 16:55

        Buna ziua. Doar Protectia Copilului este o institutie de stat, insa, ei nu se ocupa cu monitorizarea vizitei, doar daca se demonstreaza ca un parinte in timpul programului de vizita face diverse lucruri nepotrivite.

        Reply

    • ioana

      03/10/2019 at 13:53

      Buna ziua,

      Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pertinent in urmatoarea problema. In urma cu 10 ani am avut o relatie de 2 ani cu un domn iar rezultatul a fost fiul meu. La cateva luni dupa nastere, ne-am despartit. Dansul este casatorit in momentul de fata si refuza sa plateasca pensie de intretinere. Nu am fost casatoriti, nu a existat o hotarare in instanta pentru pensie alimentara sau custodie, eu l-am crescut singura timp de 10 ani, am considerat ca nu este normal sa ne rezolvam problemele pe cale jucatoreasca. Pana anul trecut, dansul mai trimitea copilului sume modice 500-1000 lei la interval de cateva luni, desi nivelul dansului de viata este foarte ridicat. De 8 luni, situatia mea financiara s-a schimbat si depun un efort foarte mare pentru asigurarea unui nivel de viata decent pentru copil: afterschool ( cand eu sunt la birou), o activitate in plus, haine si mancare, nimic extravagant. In vara aceasta nu am mai avut resursele necesare sa il duc pe litoral si mi-am dat seama ca trebuie sa actionez in interesul fiului meu. Mentionez ca dansul si-a transferat toate bunurile pe numele sotiei, inclusiv firmele, casele, apartamentele, masinile. Cum pot proceda in acest caz? Cred ca mai are inregistrat pe numele sau doar un venit minim pe una din firme. De asemenea, mai are 2 copii mici cu actuala sotie. Cum pot proceda?

      Va multumesc

      Reply

      • Bogdan Palade

        03/10/2019 at 14:54

        Buna ziua. Avand in vedere ca mai are inca 2 copii minori in intretinere, pensie de intretinere pe care o va datora copilului d-voastra va fi de 1/6 din veniturile sale lunare sau la salariul minim pe economie. E posibil sa aiba dreptul la dividente din firme, insa, ar trebui sa demonstram noi la ce firme este actionar. Este foarte probabil sa nu aiba mai nimic pe numele sau, insa, din punct de vedere legal nu aveti cum proceda sa-l obligati sa plateasca – daca amiabil nu este de acord. Insistati pe cale amiabila sa plateasca daca nu doreste ar trebui sa depuneti la instanta, cu ajutorul meu, actiune impotriva lui. Imi pare rau ca nu va pot spune altceva, insa, legea si practica instantelor este in sensul celor spuse de mine.

        Reply

    • Milica Georgeta Doinita

      10/03/2020 at 14:46

      Buna ziua!!
      Fostul soț cu care am un băiețel de 3 ani si 5 luni nu ia plătit pensia alimentară copilului de cand s-a născut, imi spune ca, cica nu astiut ca este copilul lui si acum am facut testul adn la baiat si abia acum a vazut ca este al lui si el imi spune mie ca ii plătește de acum de cand a aflat ca este copilul lui ce trebuie sa fac??

      Reply

      • Bogdan Palade

        10/03/2020 at 15:58

        Buna ziua. Aveti hotarare judecatoreasca prin care el sa fie obligat sa plateasca pensia de intretinere? Daca aveti puteti sa-i cereti retroactiv suma de la momentul pronuntarii hotararii definitive pana in prezent. Daca nu aveti ar trebui sa introduceti acum pe instanta actiune, insa, instanta il va obliga sa plateasca de la momentul inregistrarii actiunii in viitor.

        Reply

    • Milica Georgeta Doinita

      10/03/2020 at 14:47

      Cat este o pensie alimentară pe luna la un singur copil??

      Reply

      • Bogdan Palade

        10/03/2020 at 16:05

        Buna ziua. 1/4 din veniturile nete lunare realizate, insa, daca nu are venituri 1/4 din salariul minim pe economie.

        Reply

    • florina

      02/09/2020 at 13:52

      Buna ziua! As avea și eu o nelămurire.sunt divorțată de câțiva ani prin acord notarial.pensia de intretine a copilului a fost stabilita de asemenea la.notar.pana în luna ianuarie fostul sot a achitat sumele.datorate insa de 8 luni de zile nu a mai trimis nici un ban spunand copilului ca nu are serviciu și ca nu poate trimite.el între timp s-a recăsătorit si toate bunurile achizitonare le-a trecut direct pe numele soției.cum pot proceda pt a recupera sumele restante în condițiile în care el nu lucrează legal și nu are nimic pe.numele lui.pot fi executate si bunurile comune?

      Reply

      • Bogdan Palade

        03/09/2020 at 09:13

        Buna ziua. Trebuie sa solicitati in instanta partajul bunurilor comune si apoi pe cota lui sa-l executati silit. Sfatul meu este sa incepeti executarea silita si sa-i depuneti si plangere penala pentru nerespectarea platii pensiei de intretinere.

        Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    WhatsApp