Drept civilCe este Sindromul alienării parentale?

Alienarea parentală – soluții CEDO

Alienarea parentală este încă o problematică nerezolvată în România, părinții victimă a Sindromului alienării parentale încă se confruntă cu problemele generate de vidul legislativ.

Ce este Sindromul alienării parentale?

Alienarea parentală poate fi înțeleasă ca orice intervenție negativă în dezvoltarea relațiilor specifice părinte-copil, a relațiilor de atașament ale unui copil cu părintele său.

Astfel, prin impiedicarea în mod repetat a desfășurării relațiilor personale ale unui copil cu părintele său, precum și prin portretizarea în mod negativ a celuilalt părinte în fața copilului, se produce Sindromul alineării parentale.

Cine poate să întreprindă acțiunile de alienare parentală?

Potrivit studiilor de specialitate, acțiunile, intervențiile negative în dezvoltarea relațiilor dintr un părinte și copilul său, pot fi întreprinse de celălalt părinte, de bunici sau de orice persoană care locuiește în mod permanent cu copilul.

Care este scopul urmărit?

Principalul scop al alienatorului este de a îndepărta copilul de părintele care nu locuiește cu copilul și de a împiedica construirea și menținerea relațiilor specifice dintre părinte și copil.

Care sunt acțiunile specifice alienării parentale?

Printre cele mai întâlnite acțiuni specifice ale Sindromului alienării parentale pot fi:

 • denigrarea în mod constant a modalității în care părintele victimă își îndeplinește obligațiile față de copil;
 • impedicarea prin orice mod și cu orice pretext a desfășurării legăturilor personale între părintele victimă și copil;
 • restricționarea constantă a accesului părintelui victimă la informații despre copilul său;
 • depunerea de plângeri sau utilizarea de martori mincinoși;
 • schimbarea fără justificare a locuinței minorului într-un loc îndepărtat, cu scopul de a face dificilă interacțiunea dintre copil și părintele victimă.

Ce consecințe poate avea alienarea parentală?

Conform opiniilor specialiștilor în domeniu, alienarea parentală este o formă de abuz emoțional grav, astfel expunerea copilului în mod constant acțiunilor de alienare parentală pot afecta în mod iremediabil dezvoltarea morală și psihologică a copilului.

Ce soluții există?

Astfel cum am menționat în partea introductivă a acestui articol, nu există foarte multe dispoziții legale cu privire la alienarea parentală.

De multe ori, prin acțiunile promovate în justiție ( de stabilirea exercitării autorității părintești, de stabilire a locuinței copilului, executare silită), părintele victimă nu a putut stopa existența alienării parentale.

În aceste condiții, trebuie menționat că părintele victimă se poate adresa Curții Europene a Drepturilor Omului.

În cauza R.I. și alții împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat statul român la plata de daune morale în cuantum de 10.000 euro pentru pasivitate și lipsa de măsuri concrete față de alienarea parentală paternă.

Un extras revelant din hotarâre poate fi „Obligația autorităților de a acționa prompt este și mai importantă în cazuri precum cel de față, în care părintele căruia îi sunt încredințați copiii solicită înapoierea copiilor din partea unei persoane (celălalt părinte sau un terț) care reține copiii fără niciun drept și fără consimțământul persoanei căreia îi sunt încredințați copiii.  În prezenta cauză, au trecut 5 ani de când prima reclamantă a avut ultima dată posibilitatea de a-și exercita drepturile părintești. În decizia definitivă din 15 mai 2018, Tribunalul București a reafirmat dreptul acesteia de a locui împreună cu copiii și a reiterat că autoritățile aveau obligația de a lua urgent toate măsurile legale necesare pentru a asigura înapoierea copiilor la locuința mamei lor”.

 

Asistenta Juridica : 0740 807 892

  Sunt de acord ca datele transmise prin intermediul acestui formular de contact să fie folosite conform politicii de confidențialitate avocatbogdanpalade.ro

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  https://avocatbogdanpalade.ro/wp-content/uploads/2019/10/logo-bogdan-palade.png
  0740 807 892
  contact@avocatbogdanpalade.ro

  Social Media:

  CONSULTANTA JURIDICA

  Open chat
  WhatsApp